2003 – 2008

2008

Cymbeline-symposium
Tid: Mandag 17. november 2008 kl. 19.00
Sted: Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo

Det norske Shakespeareselskap arrangerer mandag 17. november et symposium om Cymbeline, et av Shakespeares mindre kjente stykker som medlemmene nå får anledning til å stifte bekjentskap med. Det hele vil foregå på norsk med bruk av norsk oversettelse. Målet er å utforske Shakespeares tekst og skuespill.

Internasjonalt teaterseminar i Stavanger 10. og 11. september
Tid: Onsdag 10. september 2008 kl. 10.00
Sted: Rogaland Teater, Stavanger

Stavanger2008, i samarbeid med Norsk Shakespeare og teatertidsskrift, arrangerer 10. og 11. september et internasjonalt teaterseminar om Shakespeare i forbindelse med besøk av teaterets tredje gjestekompani OKT/Vilnius City Theatre og regissør Oskaras Korsunovas.

Sesjon 1 – Et møte med Oskaras Korsunovas og hans arbeid.

10:00 – 13:00 – 10 september
Moderator: Audronis Liuga (Direktør for Litauens informasjonssenter for teater og kino)
Paneldeltakere:
Ramune Marcinkeviciute (professor i teatervitenskap ved Universitetet i Vilnius, Nekrosius-biograf)
Hanne Tømta (Rogaland teater og Nasjonaltheateret)
Laurent Mathieu. (Comedie Française)
Oskaras Korsunovas (OKT/Vilnius City Theatre)
Algis Kuoslytis (oversetter)
Akvile Melkunaite (oversetter)

Sesjon 2 – Shakespeare – The Nature of Tragedy and Comedy.

15:00 – 19:00 – 10 september
Et møte med ulike regissører som snakker om sitt arbeid med Shakespeare

Panel 1
Rufus Norris (Young Vic) med samtalepartner Amir Nizar Zuabi (Palestinas nasjonalteater)

Panel 2
Armando Punzo (Compagnia delle Fortezza) med samtalepartner Massimo Marino

Sesjon 3 – Shakespeare – Some examples of a contemporary approach to his texts

10:00 – 13:00 – 11. september
Moderator: Andrea Alessandro la Bozzetta (Premio Europa per il Teatro)

Et møte med Teatrino Clandestino og Fanny & Alexander og deres oppsetninger av Shakespeare

Volpone på Torshovteatret 3. juni
Tid: Tirsdag 3. juni 2008 kl. 19.30
Sted: Torshovteatret

Shakespeareselskapet har fått lagt av 20 billetter til forestillingen «Volpone» av Ben Jonson på Torshovteatret. Regi: Runar Hodne.

Komedien Volpone fra 1605 er kanskje mer aktuell enn noensinne: Volpone innbiller alle at han er styrtrik, ensom og dødssyk – og alle strømmer til for å bli hans beste venn…
Etter forestillingen blir det møte med en del av skuespillerne.

Årsmøte med foredrag og festmiddag
Tid: Mandag 28. april 2008 kl. 18.00
Sted: Teaterkjelleren, Centralteatret, Akersgt. 38

Tom Remlov, påtroppende direktør ved Den Norske Opera vil snakke om Min Shakespeare – begynte i teksten og havna i musikken. Tom Remlov er skuespiller- og dramaturgutdannet fra England, han har oversatt og produsert Shakespeare-forestillinger som teatersjef i Bergen, han har vært direktør for Norsk Film, vært med på å bygge opp og undervist ved Filmhøyskolen på Lillehammer, bidratt som skribent og rådsmedlem i Shakespeare-tidsskriftet og er altså nå på vei inn i musikken.

Selve årsmøtet begynner kl. 18, foredraget ca kl. 19 og middagen ca. kl. 20.

Sted: Teaterkjelleren, Centralteatret, Akersgt. 38, Oslo

Som tidligere annonsert blir det kunstnerisk underholdning Stjæl litt fra Shakespeare med Bernhard Ramstad, Nina Woxholt, Randolf Walderhaug og Mange Lindholm fra Det Norske Teatret.

Henrik IV på Det Norske Teatret tirsdag 19. februar kl. 17.30
Tid: Tirsdag 19. februar 2008 kl. 17.30
Sted: Det norske Teatret, Oslo

I Det Norske Teatrets store Shakespeare-satsing i 2007 – 2009 er nå turen kommet til Henrik IV
Regi: Stein Winge
Henrik IV: Jon Eivind Gullord
Falstaff: Bjørn Sundqvist
Prinsen: Pål Sverre Valheim Hagen

Etter forestillingen blir det møte med noen av skuespillerne og forhåpentligvis også med regissøren, Stein Winge.

2007

Årsmøte, foredrag og festmiddag
Tid: Mandag 23. april 2007 kl. 18.00
Sted: Teaterkjelleren, Centralteatret, Oslo

Årets foredragsholder var regissør og tidligere teatersjef Kjetil Bang-Hansen, som fortalte om sine førti år med Shakespeare. Under middagen var det kunstnerisk innslag (på imponerende kort varsel) ved Stephen Brandt Hansen og tale for dagen ved ”Organisten” Petter Amundsen.

2006

Samarbeid Francis Bacon og Rosenkreuzerne? – medlemsmøte
Tid: Torsdag 30. november 2006 kl. 19.00
Sted: Hartvig Nissens skole, Niels Juelsg. 56

Shakespeares skuespill – et samarbeid mellom Francis Bacon og Rosenkreuzerne? – Petter Amundsen og Erlend Loe samtaler om sin bok Organisten.

Årsmøte, foredrag og festmiddag med underholdning
Tid: Fredag 19. mai 2006 kl. 18.00
Sted: Rådhusgaten 7, Oslo

Program:
kl.18.00 Årsmøte i Forfatterforeningens lokale, Rådhusgaten 7, Oslo
Ca kl. 19.00: Forfatteren og journalisten Richard Herrmann kåserer om Shakespeare – en dikter for oss alle
Ca kl. 20.00: Festmiddag i Filmens Hus (skrått over gaten, i Dronningens gate)

Shakespeares virksomhet har opp gjennom årene hatt en rekke «spin off»-produkter, og blant de viktigste er musikalen «West Side Story» som for tiden spilles på Oslo Nye Teater. Opphavet er selvfølgelig «Romeo og Julie». Vi har vært så heldige at vi får solister fra «West Side Story» til å underholde oss på festmiddagen.

Alternative forfatterskapsteorier og sammensvergelser
Tid: Onsdag 5. april 2006 kl. 18.30
Sted: Hartvig Nissen skole, Niels Juels gt. 56, Oslo

Shakespeareselskapet tar «tyren ved hornene» og inviterer til debatt om alternative forfatterskapsteorier. Vår hovedgjest er forfatteren, gjendikteren og oversetteren Geir Uthaug, som tok opp forfatterskapsspørsmålet i P2-akademiet i mai i fjor og ga Brenda James’ bok om Henry Neville en åpen og positiv vurdering i Aftenposten.

Han vil på møtet 5. april komme inn på Neville, men først og fremst rette et søkelys mot «de hvite flekkene» på kartet og gi en innføring i tankegangen bak den alternative Shakespeareforskningen.

Mannen fra Stratford forsvares av Shakespeareselskapets nestleder Tore Jan Narvestad, men det blir også mulighet for publikum til å engasjere seg i det vi håper blir en informativ og spennende diskusjon!

2005

Hvordan var egentlig Shakespeare?
Tid: Lørdag 4. juni 2005 kl. 18.00
Sted: Forfatternes hus, Rådhusgt. 7, Oslo

Hva vet vi egentlig om verdenslitteraturens største navn?
Kan vi i det hele tatt tro og mene noe om livet hans ut fra de relativt få håndfaste opplysningene som finnes, og i hvor stor grad kan vi bruke stykkene som nøkkel til Shakespeares egne erfaringer?

Slike spennende spørsmål tas opp i forbindelse med årsmøtet i Det norske Shakespeareselskap i Oslo lørdag 4. juni, der vi har vært så heldige å få den kanskje fremste Shakespeare-eksperten i dag, professor Stanley Wells, som gjest. Han holder foredraget: What Was He Really Like? Current Issues in Shakespeare Biography

Professor Stanley Wells er formann for the Shakespeare Birthplace Trust i Stratford, og var direktør for the Shakespeare Institute fra 1987 til 1997. Han er en av hovedredaktørene for Oxford-utgavene av Shakespeares verker. Om innholdet i sitt foredrag skriver han: «This would look at some of the more controversial topics discussed in biographies of the past five or six years – Honan, Duncan-Jones, Greenblatt, etc, including the biographical chapters in my own book.»

«Giftmordet i Hamlet» – medlemsmøte
Tid: Mandag 31. januar 2005 kl. 19.00
Sted: Sven Bruns gt. 2, Oslo

Denne kvelden skal det avsløres om mordet på Hamlets far virkelig kunne gjennomføres slik det blir framstilt i Shakespeares tragedie fra det danske hoff. I Hamlet er det gjenferdet av gamle kong Hamlet som forteller sin sønn hvordan han ble snikmyrdet: han fikk helt gift inn i øret mens han sov i hagen.

Nevrolog Ragnar Stien vil holde foredrag om dette mordet og sannsynligheten for at noen kan bli myrdet på en slik måte. Leder av Det norske Shakespeareselskap, forfatter Edvard Hoem, innleder.

2004

Shakespeare-middagen
Tid: Fredag 28. mai 2004 kl. 18.00
Sted: Victoria Hotel, Lillehammer

Styret i Det norske Shakespareselskap ønsker velkomen til Shakespeare-middagen i 2004, som også vil bli eit møte med den radikale irske Shakespeare-kjennaren Fintan O’Toole, for første gong i Norge.

Mannen bak den omdiskuterte boka Shakespeare is Hard, but so is Life er Irlands fremste teaterkritikar i dag. Han vil halde foredrag med utgangspunkt i boka, som innleiing til ein debatt med professor Keith Brown.

Boka er eit skapt oppgjer med den fortolkingstradisjonen som oppfattar Shakespeares verk som ei samling karakter-dannande, moralske idear i dramatisk form, seier forfattaren, som meiner ein må kaste over bord alt snakket om karakter og tragiske heltar med røter tilbake til antikken. I staden les han verket som det han kallar sekulære ritual for ei verd som er i voldsom endring. Dette perspektivet blir sjølvsagt først og fremst interessant når han bruker det på konkrete verk. Vi ser fram til ein spennande diskusjon.

Forfattar og omsettar Erik Bystad er i ferd med å gjendikte alle sonettane til norsk, og vil under middagen snakke om arbeidet sitt og lese frå boka som er under planlegging.

Middagen er ein treretters meny som kostar kr. 250 per person, og alle, også ikkje-medlemmer, er hjarteleg velkomne. Vi har reservert ein del rom til kr 350 på Gjestebu i Lillehammer sentrum. Tog til Lillehammer går frå Oslo Sentralbanestasjon kr. 14.37 med retur frå Lillehammer kl. 21.11. Middagen blir offisielt avslutta før kl. 21.00.

2003

Møt regissørene
Tid: Lørdag 29. november 2003 kl. 14.00
Sted: Det norske Teatret, Speilbaren (2. etasje)

Det norske Shakespeareselskap inviterer til møte med regissørene Oskaras Korsunovas (Litauen) og Leif Stinnerbom (Sverige). Begge har arbeidet mye med Shakespeare og vil fortelle om sin tilnærming til regi, både sett i lys av Shakespeare-stykker og generelt.
Det er relativt lite Shakespeare på repertoaret i Norge for tiden. Vi stiller spørsmålet om hva som ligger i denne trenden – hvis det da er en trend?

Nasjonalballetten: Othello
Tid: Fredag 24. oktober 2003 kl. 18.00
Sted: Den norske Opera

Shakespeare-middag
Tid: 24. mai 2003
Sted: Smuget i Oslo
Det norske Shakespeareselskap feirer sitt femårsjubileum med en Shakespeare-middag. Før middagen ble det arrangert et seminar med de to anerkjente Shakespeare-autoritetene Terry Hands og Paul Edmondson som foredragsholdere.